Synshandicap er en samlet betegnelse for forskellige former for nedsat syn, som ikke kan korrigeres med briller eller andre hjælpemidler.
Synshandicappets indvirkning
Det samme synshandicap indvirker forskelligt fra person til person, idet mange forskellige forhold spiller ind. Det spiller for eksempel en rolle, om synshandicappet er medfødt eller er opstået senere i livet. Borgere i Blindenetværket har desuden en kompleksitet af forskellige fysiske og psykiske handicaps, der påvirker synet.
Synsstyrke og Synsfelt
Synsstyrke er øjets evne til at skelne detaljer på en given afstand. Det måles i brøker, hvor tælleren viser personens afstand til et objekt, og nævneren viser den afstand, en person med normalt syn ville kunne se objektet.
For eksempel, hvis en person har en synsstyrke på 6/18, kan vedkommende på 6 meters afstand lige akkurat se et bestemt træ, mens en person med normalt syn vil kunne se det på 18 meters afstand.
Synsfeltet er hele det område, man kan se uden at bevæge øjne eller hoved. Det måles i grader. Hvis synsfeltet kun er 10%, betragtes man som blind, uanset om synsstyrken er normal. Et synsfelt på 10% defineres ofte som "kikkertsyn".
For at kunne definere begrebet synshandicap tager man udgangspunkt i det normale syn. Normal synsstyrke er defineret som 6/6, og det normale synsfelt som 180 grader, når begge øjne er åbne.
Årsager til synshandicap kan skyldes forskellige faktorer som misdannelser af øjet, nærsynethed/langsynethed, dårlige synsnerver, nethindesygdomme, infektioner eller skader i hjernens visuelle cortex (CVI).